> Makale ve Yorumlar Sektör Haberleri Microsoft un başı tekelcilikle dertte!

Telekom Portal

Microsoft un başı tekelcilikle dertte!

microsoftBilgi işlem dünyasını takip edenler için hiç de ilginç olmayan bir haber bu. Zira dünyanın çeşitli yerlerinde sürekli bu tip davalara maruz kalan Microsoft bununla başedebilecek tecrübede ve güçte. Ancak bu davalar artık rutin hal almaya başladı. Microsoft ürünlerinin Ülkelerin telif hakları ile ilgili  ya da bilişim kanunlarındaki
farklılıklardan dolayı her yerde farklı fiyatlarla satıldığını biliyoruz. Bazı ülkelerde 90 usd civarında satılan bir lisans başka bir ülkede 50 usd civarında satılabiliyor.
Buda eşitlik ilkesine aykırı bir durum yaratıyor.

Bazı ülkelerde lisansız kullanım sadece suç sayılırken bazı ülkelerde ise hırsızlıkla eşdeğer bazı ülkelerde ise hiçbir yaptırımı olmayabiliyor.

Şirketlerin yazılım maliyetlerini kısmak bakımından alternatif yazılımlara yöneldiği bir dönemden geçiyoruz. Sayıları gün geçtikte artan ücretsiz yazılımlar ciddi bir alternatif.
Çin Almanya gibi ülkeler kamu hizmetlerinde linux işletim sistemleri türevleri kullanarak milyonlarca dolar kaynak tasarrufu yapılmasını sağlıyor.
Burada herkesin aklına şu soru geliyor; Türkiye'de durum ne? Bildiğimiz kadarıyla Tubitak ile birkaç üniversitemizde Türkiye ye özgü pardus işletim sistemi geliştiriliyor ama kamuda kullanımı yok denecek kadar az.
Bir linux türevi olan pardus ücretsiz ve kısa bir aramanın ardından internetten indirebilirsiniz. Böyle bir kaynak varken neden kullanılmadığını bilemiyoruz belki yanıtını siz bulabilirsiniz?

Türkiyede Lisansız program kullanmak telif hakları kanunlarına aykırı olduğundan suç sayılıyor ve ciddi yaptırımları var.
Ancak lisanssız kullanımın hala çok yaygın olduğunu biliyoruz. Microsoft ofis paketinin kutu lisansının asgari ücrete yakın olduğunu göz önünde buundurursak lisansız kullanım oranlarının aşağı düşmesini beklemekte biraz hayalcilik olur.

Bu tahlillerin arkasından Microsoftun neden tekelcilikle suçlandığına tekrar dönelim. Araştırmalar vista işletim sistemiyle satılan pc lerin üçte birinin birkaç hafta içinde xp işletim sistemine geçirildiğini gösteriyor.
Yeni çıkan pc lerde xp kullanımının sınırlanması, bazı donanım üreticilerinin xp sürücülerini üretmemesi için baskı yapılması dolayısıyla kullanıcıların lisansız kullanıma karşı
daha etkili bir versiyon olan vista kullanımına zorlanmasını sayabiliriz.  
Daha öncede Microsoft bu tip davalarla karşı karşıya kalmış ve bazılarında suçlu bulunarak yaptırımlara maruz kalmıştı.

Sonuç olarak bir şeyin ücretsizi varsa ücretlisinin tercih edilmesi doğanın kanununa aykırıdır.
Peki bu aykırı durum neden sürüyor diye düşünebilirsiniz bunun sebebi yazılım devi Microsoft un dev donanım üreticileri ve ülke yönetimleri ile olan dirsek temasıdır diyebiliriz.
Microsoft ne kadar uğraşırsa uğraşsın pazar kaybetmeye devam edecektir.Bu süreci hızlandıracak olan da tüketicilerin daha bilinçli davranmasıdır.
 

Teknoloji dünyasından


Faydalı bilgiler